Nu exista confesiune al carui cler sa nu puna credinta, religia si mai ales divinitatea alaturi cu eternitatea. Notiunile insa nu trebuie asimilate pentru ca eternul divin depaseste intelegerea noastra, dar in ce priveste religiile, ele au aparut si au disparut chiar sub ochii generatiilor care ne-au precedat.
Lumea antica a cunoscut o mare varietate de credinte, din care unele au evoluat ajungand ceea ce vedem astazi, iar altele au disparut, uneori chiar fara urme, scrie List Verse.
Vechea religie finlandeza
Credinta vechilor finlandezi pagani punea mare pret pe suflet si considera ca totul este insufletit, nu numai materia vie, ci chiar si obiectele inerte.
Traditia lor spunea ca lumea a aparut dintr-un ou de rata, evoluat prin voia zeului suprem, Ukko, stapanul cerului si al tunetelor. In mod ciudat, animalul sacru era gargarita, cunoscuta pana azi sub numele de "Vaca lui Ukko".
Prin influenta si fara vreo conotatie religioasa, chiar si astazi in jargoanele limbii ruse pentru gargarita se foloseste o sintagma care tradusa in romaneste semnifca "Vaca lui Dumnezeu". Prin crestinare, finlandezii si-au abandonat total vechea religie.
Religia cannanitilor
Poporul care locuia pamantul dintre raul Iordan si marea Mediterana practica unul din cele mai vechi rituri religoase ale antichitatii, de pe urma caruia a ramas si a evoluat Tora si apoi Biblia.
Un numar de tablete, descoperite intre anii 1927 si 1937, au permis obtinerea de informatii despre zeul suprem al canaanitilor Baal, zeul mortii Mot si despre zeita razboiului, fecioara Anat. Monotesimul a pus capat vechii religii politeiste.
Atenismul
Atenismul a fost una din primele religii monoteiste si a devenit religia oficiala a Egiptului antic, dupa ce cultul a fost adoptat de faraonul Amenhotep al IV-le