România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea tratamentului în cazul hemofiliei, ţara noastră primind 0,6 unităţi internaţionale de factor de coagulare per capiţa, în comparaţie cu Bulgaria, care are aproape de patru ori mai mult, sau Ungaria, care primeşte de 10 ori mai mult, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, medicul Margit Şerban, preşedintele Comisiei de hematologie din Ministerul Sănătăţii.
“Exprimarea calităţii tratamentului se face în unităţi internaţionale de factori de coagulare per cap de locuitor şi astfel România se găseşte la 0,6 unităţi per capiţa, în situaţia în care Bulgaria are aproape de patru ori mai mult, Ungaria de 10 ori mai mult. Ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte calitatea tratamentului”, a spus Margit Şerban.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consorţiului european de hemofilie, Brian O’Mahony, a explicat că o situaţie îngrijorătoare o reprezintă furnizarea şi disponibilitatea înlocuirii factorului de coagulare. “Cu 0,51 unităţi pe cap de locuitor pentru utilizarea Factorului VIII, utilizat în tratamentul hemofiliei, România este singurul stat membru UE cu cea mai scăzută cantitate de factor, sub nivelul european minim recomandat de 3 unităţi pe cap de locuitor pentru folosirea Factorului VIII, urmată doar de Letonia, cu 1,70 unităţi per căpiţă. Ţările non-UE, cum ar fi Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Azerbaidjan înregistrează un consum ridicat pe cap de locuitor faţă de România”, a afirmat preşedintele Consorţiului european de hemofilie.
Margit Şerban a explicat că tratamentul în România este compensat în anumite limite, care sunt insuficiente şi care nu permit un tratament de bună calitate. “Medicamentele sunt importate şi nu pot fi contrafăcute. Când ai 0,5 unităţi internaţionale de factor de coagulare nu poţi să faci alegerile decât din produse