Mai mulţi inspectori şcolari şi directori de unităţi de învăţământ din judeţul Olt, conduşi de inspectorul şcolar general Felicia Man, au desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o vizită de lucru în raionul Drochia din Republica Moldova.
Felicia Man a precizat că vizita a fost datorată proiectului de parteneriat pe care ISJ Olt îl derulează cu Direcţia de Tineret, Învăţământ şi Sport din raionul Drochia, pe tema descentralizării învăţământului preuniversitar din cele două ţări.
„Am văzut oameni minunaţi, care ne-au dat o lecţie de patriotism pe care nu am obţinut-o de nicăieri, oameni care îşi iubesc copiii şi sunt devotaţi meseriei de dascăl pe care o fac cu foarte multă mândrie şi cu foarte mult devotament. Am văzut şi copii minunaţi care înţeleg că şcoala şi educatorul sunt instituţia şi persoana cea mai importantă din viaţa lor. Datorită acestor lucruri nu se comportă cu probleme legate de absenteismul şcolar şi de rezultate scăzute la învăţătură”, a spus ea.
Şefa ISJ a vorbit şi despre asemănările dintre sistemele de învăţământ ale celor două ţări.
„Trec şi ei printr-o perioadă de reformare a sistemului, o perioadă destul de complicată şi pentru ei pentru că trec de la un învăţământ centralizat la unul descentralizat. Instituţiile îşi schimbă rolurile. Instituţiile cu care noi am făcut parteneriate nu au atribuţii legate de inspecţia şcolară, ei se ocupă doar de gestionarea resurselor materiale ale unităţilor de învăţământ. Inspecţia şcolară nu este suficient de bine reglementată, dar acest lucru nu înseamnă că lucrurile merg mai puţin bine”, a declarat Man.
Modelul care Felicia Man crede că ar trebui „importat” de România este programul „afterschool” cu finanţare integrală de la bugetul de stat.
„Este primul an în care au avut şi ei camere de supraveghere la Bacalaureat şi, dintr-odată şi la