Decizia subliniază presiunile din sectorul bancar, autorităţile încercând să menţină un nivel adecvat de lichiditate pentru bănci şi să reducă dependenţa de creditele BCE
Cele mai mari 7 bănci din Italia sunt cel mai expuse, deţinând un total de 120 miliarde euro de rambursat la BCE
Băncile care utilizează fonduri absorbite prin operaţiunile de refinanţare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) vor fi penalizate în cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autorităţile UE, potrivit Financial Times.
Presiuni în sectorul bancar
Decizia subliniază presiunile din sectorul bancar, autorităţile încercând să menţină un nivel adecvat de lichiditate pentru bănci şi, în acelaşi timp, să reducă dependenţa instituţiilor de credit de "banii ieftini" injectaţi de BCE în piaţă.
Autoritatea Bancară Europeană (ABE) intenţionează să măsoare, în cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul în care fiecare bancă se bazează pe operaţiunile de refinanţare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situaţiei.
Structura testelor de stres nu a fost încă definitivată, însă ABE are de gând să acorde punctaje mai slabe băncilor care utilizează LTRO, prin compararea costului redus de finanţare din cadrul acestor operaţiuni cu ratele reale la care s-ar fi împrumutat din piaţă.
O astfel de decizie riscă să stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, consideră analiştii.
BCE a efectuat, la finele anului 2011 şi începutul lui 2012, două runde de LTRO la trei ani la costuri de finanţare reduse, apropiate de dobânda-cheie, băncile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.
Măsura a marcat începutul de mandat al preşedintelui BCE Mario Draghi, care a dorit astfel să amelioreze incertitudinea din pieţe privind situ