O decoraţie "Ordinul Carol I", estimată la 20.000 de euro, se numără printre cele peste 150 de obiecte de colecţie scoase la vânzare la licitaţia "România Regală", organizată de casa Artmark pe 22 octombrie, de la ora 19.00, în Capitală, potrivit site-ului organizatorului evenimentului.
Artmark scoate la vânzare o decoraţie "Ordinul Carol I", instituit în 1906, în grad de Colan, din aur şi argint, conceput de celebrul Paul Telge şi produs de bijutierul bucureştean Josef Resch fiul, preţul de pornire fiind de 20.000 de euro.
Ordinul a fost instituit pe 10 mai 1906, la cea de-a 40-a aniversare a domniei regelui Carol I, fiind atunci cea mai înaltă recompensă a serviciilor aduse statului român. Colanul era oferit suveranilor, principilor străini şi şefilor de stat străini, pentru servicii deosebite aduse statului român. În familia regală a României, ordinul era acordat de drept principelui moştenitor şi celorlalţi principi la împlinirea vârstei de 18 ani. Printre personalităţile care au primit această distincţie se numără Ion C. Brătianu, Petre P. Carp, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, precum şi mareşalii României Alexandru Averescu şi Constantin Prezan.
La licitaţia "România Regală", aflată la a treia ediţie, este scos la vânzare şi un arbore genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat în aur cu cifra regelui şi stema regatului, cu preţ de pornire de 2.000 de euro. Arborele genealogic a fost editat de librarul Ion Gârleanu din Bucureşti şi imprimat la Viena. Documentul, tipărit pe carton caşerat pe pânză, cuprinde arborele genealogic al caselor domnitoare din Europa, cu o specială privire asupra înrudirilor regelui Carol I. Arborele genealogic este încadrat de simbolurile heraldice ale respectivelor familii domnitoare. Documentul se păstrează într-un etui special din lemn îmbrăcat în piele de culoare roşie, decorat cu cifra regelu