În ultima perioadă, mai multe localităţi din Galaţi au fost zguduite de zeci de cutremure de intensitate mică, cauzele acestora rămânând un mister. Cu situaţii similare s-au confruntat, în ultimii ani, şi cetăţeni ai mai multor state din America unde, în cele din urmă, au fost descoperite cauzele activităţii seismice.
Zeci de cutremure s-au simţit, în ultima perioadă, în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi. Deşi cauzele sunt încă necunoscute, experţii din România au oferit mai multe explicaţii, însă nimeni nu a putut să se pronunţe cu certitudine. În situaţia celor din Izvoarele se află, de ani buni, şi locuitorii din mai multe zone ale SUA.
Principala cauză, fractarea hidraulică
Un astfel de exemplu îl reprezintă localitatea Youngstown, din Ohio, unde, din 1776, dată la care a început să fie analizată activitatea seismică în zonă, şi până în decembrie 2010, nu s-a înregistrat niciun cutremur. Însă, odată cu începerea extracţiei de gaze de şist, prin fractare hidraulică au început şi cutremurele. În aproximativ un an, în Youngstown s-au întregistrat 109 cutremure, printre care şi unul de 3,9 grade pe scara Richter, în urma căruia s-a decis închiderea exploatării. Odată cu această decizie, seismele au încetat la fel cum de duminică au încetat şi la Galaţi. "Cutremurele din Youngstown au fost cauzate de injectarea solului şi s-au produs la mai puţin de două săptămâni de la începerea exploatării", a explicat, recent, Won-Young Kim, seismolog la Universitatea Columbia. Astfel de seisme s-au mai simţit şi în state precum Oklahoma şi Texas, după începerea exploatării de gaze de şist.
Adio, despăgubiri pentru bucureşteni!
În cazul unui cutremur puternic, sute de clădiri din Bucureşti s-ar putea prăbuşi, iar proprietarii nu ar primi despăgubiri. 374 de clădiri sunt încadrate în clasa I de ri