Printre străzile pline de noroi și bălțile mari de pe strada Geniștilor, din Craiova, există o școală care se ridică la standarde europene. Când intri în ea, ai impresia că ești într-o instituție de învățământ din Occident, nu din Craiova. Deși este dotată cu mult peste școlile și liceele din oraș, aici nu se percepe nici o taxă, iar noțiunile de fondul școlii sau fondul clasei nu există.
Școala Ethos este o școală privată, făcută în urmă cu 13 ani de un elveţian. Dacă învățământul de stat se luptă cu subfinanțarea și absenţa multor materiale care să îi ajute pe elevi, în această şcoală nu lipsește nimic. În fiecare dimineață, clădirea mare, albastră, își așteaptă elevii, care vin la ore cu drag pentru că școala este aranjată în așa fel încât li se pare că este o doua casă. Sălile de curs sunt colorate și pline de materiale didactice, şi există clasă separată pentru fiecare materie. Pe lângă sălile normale de curs, elevii au și un atelier special amenajat pentru ora de educație tehnologică. Mese de lemn pe care stau materiale - de la ață, sârmă și până la mașini de cusut - completează sala în care micuții învață să meșteșugărească. În spatele clasei, pe o masă stau așezate un turn Eiffel și câteva căsuțe făcute de ei în timpul orei. Mai sus, pe un raft, îți atrag atenția, încă de când intri pe ușă, niște căsuțe pentru păsări, despre care profesoara îmi spune: „Sunt făcute de copii și acelea. Încercăm să îi învățăm de toate și îi încurajăm să își dezvolte imaginația“.
Faptul că elevii sunt învățați să se exprime liber și să învețe de plăcere și nu tocind, așa cum se întâmplă cel mai adesea în rândul elevilor din învățământul românesc, îi determină pe părinți să își aducă aici copiii: „Spre deosebire de celelalte școli, aici nu se fac diferențe între copiii cu dizabilități și ceilalți, îi învață să fie ordonați și respectuoși. Fiecare trebuie să își aran