Modificările făcute în codul rutier, care ar urma să fie aprobat miercuri în şedinţa de Guvern, permit şoferilor să bea un pahar de vin sau de bere înainte de a se urca la voilan. SANCȚIUNI
Șoferița a refuzat să sufle în alcooltest
Sursa: EVZ
De asemenea, şoferii care produc accidente mortale din vina lor nu vor mai putea conduce niciodată.
"Am modificat în lege acea obligaţie pentru procurori şi judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care o infracţiune, accident soldat cu morţi vătămare corporale grave, alcool, conducerea fără permis, numai în situaţiile în care procurorii şi judecătorii constată că nu prezintă pericol pentru a mai conduce pericol pe drumurile publice, mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu mai poată să conducă până nu se termină procesul", a declarat premierul Victor Ponta.
În ceea ce priveşte consumul de alcool la volan, prim-ministrul a declarat că noul cod va fi mai permisiv.
"Am aplicat regulile europene referitoare la consumul de alcool: până la 0.2 nu e nici măcar contravenţie, 0.2 e un pahar de bere, dar de la 0.5 în sus, nu 0.8, să fie infracţiune. Aşa cum e în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, dar de la 0.2 la 0.5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0.5 e infracţiune. Decidem astăzi dacă adoptăm Codul prin OUG", a precizat Ponta.
Există mai multe modalităţi online de a vă calcula alcoolemia. Vă oferim, aici, câteva dintre ele: Alcooltest 1 şi Alcooltest 2.
Pentru ducerea la capăt a testelor este necesară introducerea mai multor date personale, printre care vârsta, sexul, înălţimea şi greutatea, dar şi ce băutură a fost consumată şi când.
România are unele dintre cele mai periculoase şosele din Uniunea Europeană. Doar în Lituania şi în Polonia există o