Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marţi, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile din ultima săptămână, inclusiv cele făcut de Băsescu şi Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.
"Există necesitatea de a apăra sistemul justiţiei cu ce s-a întamplat în ultima săptămână - declaraţia primului ministru, declaraţia preşedintelui, telefonul preşedintelui la procurorul general...Toate acestea trebuie să îşi găsească răspunsul într-un raport al Inspecţiei Judiciare", a declarat, legat de acest subiect, judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM.
Potrivit lui Dumbravă, este "inadmisibil" ca magistraţii să devină "prizonierii" unei lupte politice.
"Este inadmisibil să aflăm că a existat un pact de coabitare pe funcţii în parchete. Nicio funcţie din sistemul judecătoresc nu trebuie să facă obiectul unui pact de coabitare. Sper să nu existe un pact de coabitare pe funcţiile de conducere, sper să fie un zvon al mass media, dar noi trebuie să aflăm şi putem, în urma unei verificări a Inspecţiei Judiciare", a subliniat Dumbravă.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice".
Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care a fost trimis în judecată, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a