Centrul de pregătire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș va forma primele persoane care vor lucra în sistemul de urgență al Republicii Moldova. Șase pompieri moldoveni vor învăța la Târgu-Mureș cum se acordă primul ajutor calificat în situații de urgență.
După lungi discuții între dr. Raed Arafat și conducerea Republicii Moldova, sistemul SMURD implementat în România va fi adoptat și în Republica Moldova. ”Dânșii nu trebuie să treacă prin fazele noastre ca să ajungă să implementeze numite lucruri, ei pot să sară peste ele prin colaborarea noastră. Primele centre de pregătire le-am făcut în 2001-2002 după ce am pornit SMURD-ul la zece ani. La dânșii gândirea e altfel și e mult mai corectă: prima dată se pune baza de formare, după care începem să pornim echipajele pentru că acum decizia este luată, acolo, de sus. Cert este că o să asistăm la o dezvoltare accelerată a unui sistem integrat unde pompierii, la dânșii, în colaborare cu Ministerul Sănătății vor fi implicați în acordarea primului ajutor și a asistenței de urgență”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Proiect ambițios pentru Republica Moldova
Pompierii din Republica Moldova vor fi pregătiți pe o perioadă de șase luni ca formatori, urmând ca la întoarcerea lor în țară să înceapă să se creeze primul centru de pregătire similar cu cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România. În paralel, încă 18 pompieri din Republica Moldova vor urma un curs de pregătire, timp de două luni, la centrul din Iași, urmând ca la mijlocul anului 2014 să fie implementat sistemul de urgență și în Republica Moldova.
”Pentru Republica Moldova acesta este un proiect ambițios, de o mare importanță. Calitatea intervenției la acest moment lasă de dorit și sper foarte mult că acești șase pomieri care vor fa