O sonda lunara, lansata de NASA pe 6 septembrie, a reusit sa se plaseze pe orbita satelitului natural al Terrei, in pofida faptului ca buna functionare a operatiunilor si a misiunilor initiate de Agentia spatiala americana este serios afectata de criza federala bugetara din aceasta tara. Potrivit Reuters, sonda Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) a fost lansata pe 6 septembrie, cu ajutorul unei rachete de mici dimensiuni, fiind plasata de aceasta pe o orbita eliptica inalta in jurul Terrei.
Dupa ce a efectuat trei rotatii in jurul Terrei, LADEE s-a aflat, duminica, in pozitia ideala pentru a-si porni motorul cu propulsie inversata, cu ajutorul caruia a reusit sa ajunga intr-o zona de unde a putut fi atrasa de gravitatia Lunii si s-a plasat apoi pe orbita lunara.
Sincronizarea operatiunilor nu a fost deloc ideala. Criza bugetara care a blocat partial functionarea Guvernului american a facut ca aproximativ 97% din totalul personalului de circa 18.000 de angajati pe care ii are NASA sa nu lucreze in aceste zile .
Insa printre cei 3% care au putut totusi sa lucreze s-au aflat si controlorii misiunii LADEE, care au monitorizat acea manevra dificila de plasare a sondei pe orbita lunara, a precizat coordonatorul acestei misiuni, Greg Delory, cercetator la Ames Research Center din Moffett Field din California.
Pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, LADEE isi va regla orbita pentru a se pozitiona la o distanta de 155 de mile (249,4 kilometri) de suprafata lunara, considerata o distanta ideala pentru a studia gazele care inconjoara satelitul natural al Terrei si particulele de praf cu sarcina electrica de pe suprafata lunara.
Criza bugetara guvernamentala din Statele Unite nu ar trebui sa impiedice o verificare a sistemului de comunicare prin laser cu care este inzestrata sonda LADEE, prevazuta p