FMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014, precum şi cele privind Statele Unite, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente şi a incertitudinilor bugetare şi monetare din SUA, dar a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro.
În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei publicat marţi.
PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, transmite AFP.
"Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize", se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.
Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.
Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).
Franţa va reuşi să evite recesiunea în acest an cu o creştere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracţie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).
Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.
Pentru Spania şi Italia, FMI anticipează contracţii economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creştere de 0,7%.
Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europen