În jur de 4% din populația majorității statelor UE este reprezentată de muncitori veniți din alte state membre. Iată ce spune un raport al Comisiei Europene prezentat marți 8 octombrie la Luxemburg. Aceste cifre se referă și la Austria, Germania, Marea Britanie și Olanda care se plâng de abuzurile comise de români , bulgari și polonezi. Comisia Europeană spune că nu există o confirmare a acestor abuzuri.
Doar șase state UE au prezentat cifre concrete la Bruxelles privind migrația forței de muncă .
Datele deținute până acum nu dovedesc comiterea vreunui abuz privind sistemele sociale occidentale. În Germania, doar aproximativ 4% din ajutoarele sociale sînt acordate migrantilor, procentul este de aproape 2% în Olanda.
Caz cu caz În Marea Britanie, între 2005 și 2009 migranți au plătit taxe mai mari decât britanicii iar în 2012 doar 6% dintre ei erau înscriși pentru ajutor social. “ Per ansamblu, date și mai recente nu sugerează că « turismul social» sau exploatarea sistemelor sociale ar fi o problemă semnificativă“ , spune studiul referindu-se la cazul Marii Britanii.
În Olanda, la Haga, cererile de asistență socială au crescut între 2011 și 2012 dar nu semnificativ, spune Comisia, adică de la 129 la 184. În Rotterdam, numărul esticilor s-a dublat în 2014, dar numărul celor care beneficiază de ajutor social a rămas același, respectiv 109.
Raportul explică însă că în unele colectivități locale, probleme există însă date precise care să poată fi analizate nu au parvenit la Bruxelles. Este cazul Germaniei unde la nivel local există o mărire a populației de proveniența româna și bulgară.
Per total însă, românii și bulgării reprezintă 0.5% din populația Germaniei. Problema ramâne însă acum greu de analizat, explică raportul, intrucât Bruxelles se află în posesia unor date parțiale și imposibil de comparat. Iar statele membre în care