Mii de femei din România trăiesc zilnic după legea pumnului: cu un soț despotic, lângă care însă rămân ani în șir, captive într-o legătură emoțională ciudată. Anual, aproximativ 500 de femei din judeţul Timiş care nu mai suportă agresiunile fizice şi emoţionale ale soţilor aleargă disperate la Asociaţia pentru Protecţia Femeilor, unde primesc consiliere psihologică şi sunt adăpostite într-un loc de refugiu. Totuşi, deşi sunt terorizate în mod frecvent de cei care ar fi trebuit să le fie alături la bine şi la rău, cele mai multe femei abuzate preferă să nu-şi părăsească bărbaţii şi să suporte în continuare bătăile şi jignirile acestora.
În judeţul Timiş sunt semnalate cele mai multe cazuri de violenţă domestică, însă nu pentru că în vestul ţării bărbaţii sunt mai violenţi decât în alte regiuni, ci pentru că femeile le reclamă mult mai des decât în altă parte în România. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Femeilor din România (APFR) din Timişoara susțin că un merit este și al numeroaselor acţiuni de conştientizare şi semnalare a violenţei în familie. Paula Ternauciuc, psiholog în cadrul APFR Timişoara, ne-a explicat că, potrivit statisticilor, în una din trei familii este prezentă violenţa, însă foarte puţine cazuri sunt semnalate. „Unor femei li se pare o normalitate violenţa în familie, şi asta pentru că au văzut că mama a suportat bătăile tatălui, cunosc prietene care sunt abuzate de soţi”, spune psihologul.
Tipuri de violenţă domestică
Violenţa domestică este de mai multe tipuri, însă cea mai gravă este cea emoţională. „Să auzi soţul în fiecare zi că-ţi spune că eşti proastă, curvă, că nu faci nimic bine, eşti urâtă este mai grav decât violenţa fizică pentru că scade stima de sine, nu mai ai încredere în tine şi femeile pot intra în depresie. Într-o relaţie, partenerul cel mai puternic îl abuzează pe cel mai slab. La început, partenerul