Scris de A.S. - În vară era anunţată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale Timişoarei. Vorbim despre vestigiile din centrul oraşului, stăvilarul din zona Pieţei 700, scos la iveală odată cu lucrările de realizare a ultimei clădiri a complexului de birouri City Business Center. Dacă dezvoltatorii imobiliari dădeau asigurări atunci că descoperirea nu va deveni istorie, ci va fi pusă în valoare, aleşii locali ai PDL şi arhitectul Valentin Luca afirmă contrariul şi lansează acuze grave. Consilierul local Simion Moşiu cere Primăriei Timişoara să intervină în acest caz.
„Este vorba despre descoperirea din iulie de la Business Center, a stăvilarului sau a ecluzei care datează din perioada austro-ungară de fortificaţii, după cucerirea Cetăţii de către Prinţul Eugeniu de Savoya, respectiv aproximativ anul 1726. Acolo a fost dezvelită o contragardă, adică o parte a centurii de fortificaţii, compusă din gresie şi carămidă şi pavată cu lemn. În acelaşi timp, lucrul cel mai important, s-a descoperit ecluza care avea un rol de invadare a şanţului Cetăţii în caz de atac şi în decursul a şase ore se ridica nivelul apei cu 2 metri până sub gurile de tragere ale tunurilor… Acest lucru a dus ca în decursul timpului, respectiv în 200 de ani, Cetatea Timişoarei să fie de necucerit, şi asta cu toate că în anul 1849 ungurii, revoluţionarii unguri, au asediat cetatea timp de 102 zile, dar fără succes”, a explicat Moşiu.
Consilierul local consideră că punerea în valoare a acestor vestigii deosebit de importante pentru istoria oraşului ar reprezenta un plus având în vedere candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
„Pe lângă luminiţele discutabile ale fântânii din centru, pe care mulţi le consideră kitsch, şi a altor tendinţe de a ilumina Bega, avem datoria de a pune în valoare ceea ce alţii s-au priceput să facă mult mult mai bi