Cercetatorii continua sa caute explicatii pentru genialitatea marelui fizician Albert Einstein. Un grup de specialisti din China si Statele Unite au descoperit, astfel, ca emisferele cerebrale ale omului de stiinta au fost neobisnuit de bine interconectate.
Pentru prima data, oamenii de stiinta au putut sa analizeze in detaliu corpul calos al lui Einstein – fasciculul de fibre nervoase care uneste cele doua emisfere ale creierului mare si care asigura interactiunea acestora, inclusiv transmiterea de informatii cognitive, motrice si senzoriale.
Specialistii chinezi de la Southeast University au elaborat o metoda pentru masurarea si compararea grosimii anumitor parti ale corpului calos. Grosimea arata volumul de neuroni continuti – cu cat este mai groasa, cu atat sunt mai multi neuroni.
Apoi, corpul calos al lui Einstein a fost comparat cu cele a doua grupe de oameni: 15 batrani si 15 barbati cu varsta de 26 de ani (este varsta la care omul de stiinta a publicat patru lucrari care au revolutionat fizica), scrie site-ul io9. Astfel, s-a constatat ca la Einstein majoritatea partilor corpului calos au fost mai groase decat la alte persoane. Altfel spus, intre cele doua emisfere au existat legaturi mult mai ample.
“Acest studiu a reusit sa patrunda, mai mult ca oricand, in interiorul creierului lui Einstein”, afirma profesorul Dean Falk, de la University of Florida. Se stie ca, dupa moartea marelui om de stiinta, patologul Spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey, i-a extras creierul, fara permisiunea familiei, in speranta ca, la un moment dat, se va descoperi ce anume l-a facut pe Einstein genial.