Reprezentaţi din şase ţări europene s-au întâlnit, marţi, la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina în cadrul proiectului „Crearea de servicii educaţionale pentru părinţii migratori”. Finanţat cu fonduri europene, proiectul îşi propune să găsească soluţii pentru părinţii care sunt plecaţi la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă, în grija rudelor.
Problema copiilor lăsaţi în grija rudelor de părinţii care, din motive financiare, pleacă la muncă în străinătate nu este întâlnită doar în România, ci şi în alte ţări europene. Mai mult, a fost iniţiat şi un proiect cu finanţare europeană pentru părinţii aflaţi în această situaţie. În cadrul proiectului „Crearea de servicii educaţionale pentru părinţii migratori”, România este reprezentată de Colegiul Tehnic Metalurgic. O întâlnire a tuturor partenerilor din proiect a avut loc, marţi, la unitatea de învăţământ slătineană.
„Proiectul a luat naştere din dorinţa noastră de a ajuta părinţii care au plecat în străinătate ca să muncească şi şi-au lăsat copiii acasă, în grija altor rude. Titlul proiectului este «Crearea de servicii educaţionale pentru părinţii migratori», în valoare de 15.000 de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Suntem şase ţări implicate. Coordonatorul principal este din Lituania şi mai avem parteneri din Turcia, Cehia, Letonia şi Polonia”, a declarat Carmen Osiac Nedelea, coordonator al proiectului.
Ea a adăugat că deja au fost identificate peste 80 de cazuri de părinţi plecaţi în străinătate, numai din Colegiul Metalurgic.
„Anul acesta vom pregăti un curs de training de 16 ore unde aceşti părinţi sunt invitaţi să ia parte, noi oferindu-le câteva sugestii pentru a-şi rezolva problemele cu copiii lor. În primul an al proiectului am făcut un sondaj şi