Ambasada SUA a răspuns marţi unei solicitări Mediafax referitoare la decizia de luni a senatorilor de a bloca anchetarea lui Varujan Vosganian, că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere.
„Dar, în general, credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere“, a arătat ambasada.
Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a reamintit că raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomandă că „ar trebui să se furnizeze o justificare completă dacă Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii să se desfăşoare normal“.
Senatul a respins astăzi cererea de începere a urmării penale pe numele senatorului liberal Varujan Vosganian, cu 126 de voturi „împotrivă“ şi doar 25 „pentru“. La scurt timp, însă, Varujan şi-a prezentat demisia, care a fost acceptată de premierul Ponta. Demisia nu-l pune la dispoziţia Justiţiei, Vosganian fiind apărat de votul negativ al Senatului.
Vosganian a făcut acest anunţ după ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.
"În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat înc