Elevii brăileni tremură de frig în clase în şcolile unde directorii de instituţii nu au pornit centralele de frica facturilor de plată , sau pentru că nu s-au finalizat lucrările de montare a centralelor.Şcolile din municipiul Brăila vor avea centrale termice proprii în această iarnă, pentru a nu depinde de operatorul local de termoficare, SC CET SA, care, în prezent, nu se ştie când va furniza căldură, a declarat primarul municipiului Brăila.
Dacă edilul şef a avansat ca termen de finalizare a lucrărilor de montare a centralalelor , 15 octombrie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Brăila, Iulian Danielescu nu este aşa optimist : “ Cel mai sigur toate centralele vor fi în funcţiune la data de 1 noiembrie”.
“În total vor fi aproximativ 70 de centrale în şcolile şi grădiniţele din municipiu. Trebuie să terminăm montarea instalaţiilor respective în toate şcolile înainte să înceapă gerul. Cele mai multe lucrări sunt avansate, mai rămâne racordul la reţeaua de gaz metan, care trebuie făcut de firme specializate”, a declarat Aurel Simionescu.
Primarul de Brăila a precizat că, odată cu montarea noilor surse de încălzire, directorii de şcoli au ”o grijă în plus”, legată de gestionarea problemelor aferente funcţionării unei centrale termice.
”Le-am luat aceste centrale, dar acum au apărut alte probleme. Constatăm că nu s-au spălat niciodată instalaţiile din şcoală, caloriferele respective, şi ne facem probleme. Acum, când centrala e în curtea noastră şi filtrele sunt tot acolo şi trebuie să schimbăm noi filtrele, începem să realizăm că este o problemă”, a mai spus Simionescu.
În ceea ce priveşte încălzirea celor aproximativ 1.000 de apartamente rămase racordate la operatorul local de termoficare, SC CET SA, municipalitatea brăileană caută încă soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. CET este în insolvenţă , o parte dintre angajaţi