China, cel mai mare creditor extern al Statelor Unite încearcă să-și protejeze investițiile în această țară și avertizează Congresul să rezolve rapid impasul politic legat de nivelul datoriei publice Sursa: Reuters
Viceministrul chinez de Finanțe, Zhu Guangyao, le-a transmis politicienilor americani că „ceasul ticăie” și trebuie să aprobe extinderea limitei naționale de îndatorare, înainte ca guvernul federal să rămână fără lichidități, în 17 octombrie.
„Cerem Statelor Unite să ia măsuri pentru a rezolva disputele politice legate de limita datoriei, astfel încât SUA să nu intre în faliment și investițiile chineze să fie în pericol”, a spus el. „Este responsabilitatea Statelor Unite”, a precizat oficialul chinez.
Guvernul american a intrat în cea de-a opta zi de închidere parțială a agențiilor guvernamentale, după eșecul Congresului de a aproba bugetul național, în urmă cu o săptămână.
Președintele Camerei Reprezentnaților, John Boehner, chema, duminică, la „luptă”, ceea ce demonstrează că nu prea există dorință de negociere pe acest subiect. Boehner preciza că falimentul este „calea spre care ne îndreptăm”, iar bursele americane au reacționat în scădere, a doua zi dimineața.
China a eclipsat Japonia
În septembrie 2008, China a depășit Japonia și a devenit cel mai mare creditor străin al guvernului federal american. Administrația americană estimează că executivul de la Beijing deține obligațiuni ale statului american de cel puțin 1,3 trilioane de dolari, iar Japonia de 1,14 trilioane.
Valoarea totală ar putea fi mai mare, pentru că Beijingul are obligațiuni și prin intermediari. Chinezii au investit 3,5 trilioane în active exprimate în dolari, care ar fi grav afectate în cazul unei incapacități de plată. Rezerva uriașă este rezultatul politicii ultimelor decenii, pentru a păstra scăzută, în mod artificial, v