USL este în cădere liberă în municipiul Suceava. Cel puţin aşa relevă un studiu efectuat luna trecută, potrivit căruia PSD, PNL şi PC au pierdut teren serios faţă de alegerile parlamentare din decembrie anul trecut. Mai interesant este că nici partidele de opoziţie nu sunt într-o creştere spectaculoasă, mulţi dintre respondenţi neavând nici o opţiune în acest moment.
La întrebarea „Dacă mâine vor avea loc alegeri europarlamentare, cu ce partid aţi vota?”, cei mai mulţi s-au îndreptat spre PSD, 23% dintre cei intervievaţi. Dintre partidele aflate în arcul guvernamental doar PNL ar mai intra în calcule, cu 12% dintre opţiuni, în timp ce PC are un scor dezastruos, de numai 1%.
Cu alte cuvinte, USL adună doar 36% dintre voturi, cu mult sub scorul reuşit în urmă cu zece luni, când a adunat lejer peste 50%.
În schimb, PDL se află pe o linie oarecum constantă şi este în graţiile a 16% dintre alegătorii municipiului Suceava. Surprinzător este însă scorul mare pe care îl are Partidul Mişcarea Populară, care în numai câteva luni de la lansare a convins 5% din electoratul sucevean.
Pe linie de plutire se mai află PRM, cu 6% dintre opţiunile electorale, şi Partidul Poporului - Dan Diaconescu, care se află la pragul de 5%.
Sociologul Adrian Botezatu, doctor în geostrategie, consideră că marea surpriză vine de la Partidul Mişcarea Populară, iar acest scor de 5% se datorează în primul rând nemulţumiţilor din PDL, care au migrat spre această nouă formaţiune politică.
„Scăderea celor de la USL este firească, după ce au fost la guvernare un an şi jumătate, iar aşteptările populaţiei nu au fost satisfăcute. Oamenii au avut aşteptări mari de la USL, dar acestea nu s-au concretizat în mare parte, iar scăderea în sondaje este logică”, a explicat sociologul Adrian Botezatu.
Din punctul său de vedere, creşterea procentelor din dreptul PRM are ca izvor