Dovleacul este unul dintre cele mai nutritive fructe. Este plin de antioxidanţi şi de vitamine, dar puterea lui constă, în special, în betacaroten, o provitamină care este transformată de organism în vitamina A.
Betacarotenul este cunoscut pentru întărirea sistemului imunitar, este esenţial pentru sănătatea ochilor şi este chiar asociat cu prevenirea bolilor de inimă, notează „Health“.
Însă, adevărata comoară a dovleacului o reprezintă seminţele. Doar 30 de grame de seminţe sunt pline de proteine, magneziu, potasiu şi zinc. Studiile sugerează că seminţele de dovleac au o mulţime de beneficii pentru sănătate: opresc mărirea glandei prostatice, scad riscul apariţiei pietrelor la rinichi şi ajută chiar la prevenirea depresiei. Seminţele mai conţin şi fitosteroli care reduc colesterolul şi chiar previn anumite tipuri de cancer.
Oricum ai alege să faci dovleacul, nu uita să păstrezi seminţele. Scoate-le pe un prosop de hârtie, şterge-le puţin şi apoi bagă-le la cuptor într-o tavă, aşezate pe un singur strat. Nu le coace la temperaturi înalte, pentru a nu-şi pierde proprietăţile benefice. Sunt tocmai bune de ronţăit la filmul de seară, în locul floricelelor de porumb.
Există multe feluri de a „strecura“ dovleacul în dieta zilnică. Poţi mânca seminţele (crude sau coapte), poţi mânca miezul (crud, copt sau în plăcintă) şi poţi chiar consuma dovleac conservat, deşi, în acest anotimp, mai degrabă îl coci puţin la cuptor şi-l poţi folosi, apoi, în orice reţetă.
Însă, trebuie să ai grijă. Prea mult dovleac îţi poate da culoarea lui. Betacarotenul nu este toxic în cantităţi mari, însă consumul excesiv poate conferi pielii o culoare gălbuie, proces numit „carotenemie“. Această decolorare este inofensivă şi pielea ta va reveni foarte uşor la normal .
Citeşte şi:
Atenţie la excesul de antioxid