Cometa ISON, căreia oamenii de ştiinţă i-au prevăzut o luminozitate record, s-ar putea să se dezintegreze curând, înainte de a ajunge la punctul cel mai apropiat de Soare, estimează astronomi columbieni de la Universitatea Antioquia din oraşul Medellín.
Cometa a fost descoperită în 2012 de astronomul rus amator Artem Novicionok şi colegul său din Belarus, Vitali Nevski. Denumită ulterior C/2012 S1 (ISON), ea a primit şi supranumele de “cometa secolului”, iar astronomii se aşteaptă ca ea să treacă prin apropierea Soarelui către sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Agerpres.
În acest timp, conform estimărilor făcute de experţi, cometa ar putea ajunge la luminozitatea Lunii pline şi astfel ar putea deveni cea mai strălucitoare cometă din ultimul deceniu. Un scenariu ce ar putea să nu se producă, după cum estimează astronomul Ignacio Ferrin, de la Universitatea Antioquia.
Cercetările grupului ştiinţific FACom, din care face parte şi Ignacio Ferrin, arată că această cometă s-ar putea dezintegra înainte de apropierea sa de Soare.
De obicei, luminozitatea unei comete creşte pe măsura apropierii de Soare, ca urmare a evaporării de gaze îngheţate din miezul său solid.
Cu toate acestea, luminozitatea cometei ISON a încetat să mai crească la un moment dat şi, practic, a rămas neschimbată în ultimele 9 luni, un lucru fără precedent în istoria observaţiilor făcute asupra acestui tip de corpuri cereşti.
Astronomul Ferrin a comparat graficele privind schimbarea luminozităţii cometei ISON cu datele referitoare la ‘comportamentul’ altor două comete – C/1996 Q1 Tabur şi C/2002 O4 Hönig. Dinamica luminozităţii acestora este foarte asemănătoare cu cea a cometei ISON, ambele pierzându-şi substanţial din strălucire.
Citeste mai mult pe RTV.NET
Cometa ISON, căreia oamenii de ştiinţă i-au prevăzut o luminozitate record, s-ar putea să se dezintegr