Politica monetară a SUA afectează negativ ţările emergente. Disputa actuală privind bugetul federal poate agrava problemele. La Simpozionul Global Economic de la Kiel, mulți se tem că globalizarea se apropie de final, titrează capital.ro.
De la începutul crizei financiare, sistemul federal american de bănci centrale Federal Reserve (Fed) aruncă mereu bani noi în pieţe, în speranţa stimulării economiei. Şeful Fed, Ben Bernanke, a dat de înţeles că ar putea renunţa, în curând, la politica banilor ieftini, ceea ce a creat panică în pieţele financiare. Bernanke a revenit la mijlocul lunii trecute asupra poziţiei sale şi a amânat schimbarea de curs.
„Fed a rămas singurul adult într-o cameră plină de copii", crede Barry Eichengreen, profesor de economie la University of California în Berkeley. „Şi, dacă toţi copiii cer în cor mai multe dulciuri, pentru că, pe moment, zahărul este singurul lor aliment, atunci Fed nu le va putea spune copiilor că bomboanele s-au terminat", mai citează ziarul Capital.
Fără bomboane pentru copii
Politica monetară neclară are urmări neplăcute pentru ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare. „În urmă cu câţiva ani, a trebuit să luăm măsuri dure pentru a nu fi inundaţi de masele de bani care ameninţau să ajungă în Turcia", spune ministrul turc de finanţe Mehmet Simsek. „Astăzi, dimpotrivă, suntem în pericol să nu mai dispunem de capital suficient". Motivul: investitorii se tem de sfârşitul banilor ieftini şi au început să-şi retragă fondurile din Turcia, Brazilia şi alte ţări emergente.
„Ţările emergente şi în curs de dezvoltare au dreptate când cer socoteală Fed şi când le amintesc americanilor că trebuie să ţină cont şi de interesele celorlalţi", spune Yu Yongding, economist la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale şi fost consilier al băncii de stat de la Beijing, mai relatează Capital.
Revolta finanţator