Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Parlament, că doar în acest an în România au ajuns 2 miliarde de euro, plăţi interimare. Întreaga sumă, ca şi alte 1,3 miliarde de euro din Trezorerie au ajuns la nivel local. Pe viitor, Guvernul intenţionează să interzică finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor care pot fi făcute cu bani europeni.
“Vreau să explic foarte clar unde s-au dus anul acesta cele două miliarde de euro (plăţi interimare de la CE, n.r.) plus aproximativ 6 miliarde de lei împrumutaţi din Trezorerie. Aceşti bani s-au dus la autorităţile locale, cele care au atât de multe proiecte începute şi neterminate”, a declarat Ponta. El a adăugat că autorităţile locale, fie prin Programul Operaţional Regional, fie prin Programul Sectorial de Mediu, au devenit şi sunt principalii beneficiari ai fondurilor europene. Şeful Executivului a insistat asupra faptului că în timpul guvernării USL au ajuns în ţară două miliarde de euro, bani europeni, mai mult decât în ultimii şase ani, doar 1,4 miliarde euro în total. De partea cealaltă, PDL, prin vocea lui Alexandru Nazare, a susţinut că actualul guvern se laudă cu banii încasaţi pe proiecte contractate în timpul guvernării PDL.
Dezbaterea din Camera Deputaţilor pe subiectul privind fondurile europene a fost de fapt un dialog al surzilor.
Pe perioada 2014-2020, România are la dispoziţie 21,4 miliarde euro
Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, României i-au fost alocate 21,4 miliarde euro pentru fonduri structurale, bani care pot ajunge în ţară dacă vor fi depuse proiecte viabile. “Aceste sume vor fi folosite în primul rând pentru a încerca să atenuăm gravele discrepanţe între diferite regiuni şi judeţe ale ţării”, în principal pentru dezvoltarea infrastructurii spune Victor Ponta.
Prim-ministrul a fost marţi la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor pentru a prezenta „Acordul de part