Criza de manuale şcolare a stârnit numeroase dispute între profesori şi părinţi, aceştia din urmă reclamând faptul că sunt puşi să plătească manuale noi, care poartă însă menţiunea "distribuit gratuit". Vinovaţi de încurcătură sunt chiar şefii de la Educaţie.
1 /.
"Am plătit 80 de lei pentru trei manuale de Limba Română, Cunoaşterea Mediului şi Matematică. Mai târziu am văzut că pe coperta a două dintre ele scrie că sunt distribuite gratuit. I-am cerut o explicaţie doamnei directoare, dar acesta ne-a dat banii înapoi şi ne-a trântit nişte manuale vechi şi rupte, spunând «Astea sunt cărţile pe care vi le-a dat Ponta!»", povesteşte Elena Soroceanu, bunica unui elev în clasa a II-a la Şcoala Nr. 52 din Capitală. Şi nu ar fi prima oară când familia a fost pusă la cheltuieli de şcoală.
"În fiecare semestru li se cer şi 40 de lei pentru plata paznicului, deşi mai există unul, plătit din banii primăriei. Sunt 750 de elevi în total. Unde mai pui că dăm tot semestrial 50 de lei fondul şcolii. Sunt cheltuieli mari pentru fiica mea care are doi copii şi câştigă 700 de lei pe lună", se plânge bunica.
Surplus de stoc comandat de şefii de la Educaţie
De cealaltă parte, Ramona Costache, directoarea Şcolii Nr. 52, susţine că eticheta "gratuit" o au şi manualele cumpărate pentru fiica sa, elevă în ultimul an de liceu. "Nu am nicio emoţie, poate veni oricine să ne verifice. Este păcat că suntem acuzaţi de aşa ceva, când numai pasiunea ne mai ţine în această branşă".
În mod paradoxal, ambele tabere au dreptate, explică Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România. Potrivit acestuia, manuale şcolare aparent gratuite care se vând în librării reprezintă surplusul unui stoc comandat de şefii de la Educaţie. O mică parte din manualele uzate sunt înlocuite. "Solicitări sunt din partea inspectorilor şcolari, însă Ministerul taie din