Deficitul bugetar la nouă luni este în ţinta agreată cu FMI, iar cea de a doua rectificare bugetară are ca obiective menţinerea deficitului bugetar în ţintele stabilite, optimizarea alocării resurselor între capitolele de cheltuieli bugetare şi luarea în considerare a rezultatelor colectării veniturilor bugetare la nouă luni, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului.
„Deficitul bugetar la nouă luni este în ţinta agreată cu FMI, cu o marjă considerabilă, însă trebuie să luăm în calcul nerealizările de venituri din lunile august şi septembrie la cea de-a doua rectificare bugetară, care urmează să fie definitivată până la sfârşitul lunii octombrie. A doua rectificare bugetară are câteva obiective clare, respectiv menţinerea deficitului bugetar în ţintele stabilite, optimizarea alocării resurselor între capitolele de cheltuieli bugetare şi luarea în considerare a rezultatelor colectării veniturilor bugetare la nouă luni“, a declarat Voinea, care se află la Washington la reuniunea de toamnă a FMI şi a Băncii Mondiale.
Ţinta de deficit bugetar pentru finalul lunii septembrie a fost stabilită cu FMI la 9,1 mld. lei. După primele opt luni din acest an deficitul bugetar urcase deja la 8 mld. lei, respectiv 1,27% din PIB, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor. În intervalul ianuarie-august veniturile au urcat cu doar 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Astfel, ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei.
Ţinta de deficit bugetar pentru întregul an 2013, de 2,3% din PIB (pe metodologia cash), respectiv 14,7 mld. lei, va fi menţinută la cea de a doua rectificare bugetară.
Important este ca după