Una dintre bătăliile lungului război pe care l-au dus fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şi firma Selina se încheie la un an şi jumătate după ce judeţul are o conducere nouă.
Condiţiile "păcii" le-au stabilit însă judecătorii şi inspectorii Curţii de Conturi. Primii au decis că, întrucât CJ a plătit cu întârziere de doi ani serviciile de deszăpezire prestate de firmă, instituţia trebuie să-i achite acesteia şi penalităţi. Pentru că nu s-a conformat de bunăvoie, iar Selina a apelat la un executor judecătoresc, Consiliul a trebuit să achite şi serviciile acestuia. Una peste alta, dacă în 2010 facturile totalizau 1,2 milioane lei, CJ a ajuns să plătească în 2013 încă 130.000 lei în plus. O parte din sumă e imputată acum de inspectorii de conturi persoanelor vinovate, pe care actualii şefi ai instituţiei trebuie să-i găsească, deşi cu toţii ştiu că responsabil a fost chiar Ţîrle.
Facturi la seif
În noiembrie 2008, la câteva luni după instalare, preşedintele CJ Radu Ţîrle semna cu reprezentanţii Selinei un contract pentru deszăpezirea pe sezonul 2008-2009 în valoare estimată de 2,6 milioane lei. În primăvara anului următor, pe 8 aprilie, firma emitea către Consiliu o factură de 439.221 lei, iar în vară, pe 29 iulie, încă una, de 832.558 lei.
Cum între timp Ţîrle şi patronul Selinei, Beniamin Rus, au ajuns să se certe pe contractul pentru transformarea fostei Garnizoane în sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, preşedintele CJ a luat facturile şi le-a pus la sertar, fără a face demersuri nici pentru achitarea lor, nici pentru a justifica refuzul plăţii.
Ani întregi, Selina a acuzat că este persecutată, iar Ţîrle că firma ar fi vrut bani nemunciţi. Abia în campania pentru alegerile locale din 2012, vicele CJ Dumitru Voloşeniuc (foto) l-a indicat ca vinovat pe fostul său coleg de partid, trecut între timp la PDL, dezvălui