Tripla terapie pentru tratamentul hepatitei C ar putea fi decontată de Casa de asigurări după ce se va actualiza lista de medicamente compensate şi gratuite, a anunţat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
„Tripla terapie pentru tratamentul hepatitei C este posibil să fie introdusă după ce se va actualiza lista de medicamente compensate şi gratuite, listă care nu a mai fost actualizată din 2008. Există o muncă asiduă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluarea tehnologiilor medicale şi toate cele 141 de molecule, plus moleculele existente care vor să intre şi pe alte afecţiuni, în momentul în care se va lua o hotărâre şi se va face hotărâre de guvern, vom introduce în decontare tripla terapie”, a afirmat la Cristian Buşoi, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.
Acesta a dat asigurări că nu sunt liste de aşteptare pentru hepatite, ci doar dosare incomplete sau care nu se încadrează în criteriul Comisiei naţionale. „Medicamentele pentru hepatită şi în primul rând Interferonul sunt eliberate prin farmacii, doar aprobarea se dă la nivelul Comisiei naţionale, dar în acest moment nu există pacienţi care să fie în criterii de includere nici la hepatită, nici la afecţiunile oncologice şi care să aştepte pe o listă de aşteptare”, a susţinut preşedintele CNAS.
În ultimii doi ani, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” au fost trataţi cu triplă terapie câteva sute de pacienţi, tratamentul fiind susţinut de companii. Peste 80% dintre aceştia au fost vindecaţi, declara recent profesorul Adrian Streinu-Cercel.
România ocupă locul 1 în Europa la numărul cazurilor de hepatită C, potrivit OMS, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, având 44,5 decese la suta de mii de locuitori comparativ cu media europeană, care este de 15 decese la suta de mii de locuitori.