Un prim val de frig ne-a-ncercat deja, cei care şi-au făcut un calcul şi au concluzionat că e mai eficient să plătească facturi la utilităţi decât să cumpere medicamente au pornit centralele, la sat, de cum vine seara, miroase a fum, e toamnă în toată regula. Există însă cetăţeni care nu-şi găsesc liniştea, pentru că nu ştiu ce-i aşteaptă în această iarnă, cât mai primesc drept ajutor pentru încălzire, oare îl mai primesc... Problema se rezolvă în câteva zile, când în sfârşit se finalizează noua listă de bunuri care va fi luată în calcul pentru acordarea ajutorului social, a alocaţiei de susţinere a familiei şi a ajutorului de încălzire. Şi se va rezolva mai bine pentru buget, deloc bine pentru beneficiarii de până acum.
Funcţionarii au stat şi s-au gândit ce nu i-au numărat omului de prin curte şi de prin dulapuri, or fi constatat că, teoretic, toate bunurile trebuie deja inventariate şi conform actualei legislaţii, aşa că rămân terenurile pe care le muncesc şi banii primiţi drept sprijin pentru a face agricultură. Vor fi astfel implicate şi instituţiile care fac plăţi, cu atât mai mult cu cât în urma controalelor din această vară având ca obiectiv verificarea acordării ajutoarelor pentru încălzire s-a constatat că declaraţiile pe propria răspundere sunt, în foarte multe cazuri, o bătaie de joc.
Numărul celor care încă stau cu mâna întinsă e mult prea mare, iar situaţia s-a perpetuat de-a lungul anilor. Cineva nu vrea să vadă că există părinţi care fac copii doar să poată trăi de pe urma lor, copii pe care îi abandonează imediat ce au împlinit doi ani şi nu le mai aduc alocaţia de 200 lei. Cineva nu înţelege că sunt ani de zile de când familii întregi nu părăsesc lista asistaţilor sociali, chiar dacă asta îi face marionete în mâinile edililor care dau deciziile de acordare. Cineva refuză să creadă că serviciul public de ocupare dă un