Greu de imaginat că forţele de ordine ale capitalei moldoveneşti nu erau la curent cu traseul cuplului regal, Principesa Margareta & Principele Radu, de vreme ce nişte simpli cetăţeni ai RM au putut să-i împiedice în a-şi face datoria de onoare – să se închine la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt! Care monument – de unde fusese împins câţiva paşi în urmă pe timpul sovietic – acum devine în ochii „patrioţilor Moldovei” un bastion al statalităţii, pe care sunt gata să-l apere cu piepturile lor de aramă făcute scut. Împotriva cui? – iată întrebarea, iar răspunsul (rimat, că doar nu degeaba a spus ce-a spus bardul de la Mirceşti despre faptul că tot românul – pardon, tot moldoveanul! – se naşte poet) nu a întârziat să fie sonorizat ad-hoc: „Prinţul român/ în Moldova e străin!” & „Afară din Moldova!”. (Şi alte delegaţii străine, că o fi şefi de state sau de guverne, de ce nu-s întâmpinate de bravii noştri patrioţi la fel de… nu-tu-pâine-nu-tu-sare?!)
Ca şi cum, odată cu coroana de flori, Alteţele Sale Princiare ar fi intenţionat să depună la picioarele Marelui Voievod şi o focoasă-două, cât să ne arunce în aer simbolul statalităţii!
Aceiaşi „8 pentru Moldova” au scandat, animaţi de elanul patriotic şi fără a realiza că s-a mai strigat sloganul lor, la Cenaclul Flacăra de la Bucureşti: „Trăiască şi-nflorească/ Republica Moldovenească!” (în versiunea originală: „…Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”); şi iarăşi ni s-a părut total deplasată acţiunea lor, ca şi cum cuplul princiar ar fi venit să descarce o tonă de pesticide peste „înfloritoarea” Moldovă.
Faptul că tocmai Majestatea Sa Regele Mihai I a deschis la Chişinău o filială a Institutului Agricol din Iaşi, acum 60 de ani, nu pare să-i impresioneze pe „grădinarii” din ograda PCRM, care probabil mai visează la anii de glorie când livada „Память Ильича” era, de departe, ce