Biserica Ortodoxă Bulgară a fost nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial ea a început să-i salveze pe evreii bulgari de la trimiterea în lagărele de concentrare naziste. Sub influenţa ei spirituală mişcarea de protest a devenit naţională. Drept rezultat, în pofida presiunii Germaniei naziste, deportarea evreilor în afara Bulgariei a fost evitată.
Biserica Ortodoxă Bulgară a fost nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial ea a început să-i salveze pe evreii bulgari de la trimiterea în lagărele de concentrare naziste. Sub influenţa ei spirituală mişcarea de protest a devenit naţională. Drept rezultat, în pofida presiunii Germaniei naziste, deportarea evreilor în afara Bulgariei a fost evitată, scrie romanian.ruvr.ru.
Atunci când a început războiul, în Bulgaria trăiau aproximativ 50.000 de evrei. Cu toate că ţara a fost un aliat ale Germaniei naziste, anti-semitismul nu a fost susţinut în Bulgaria. În februarie 1943, la Sofia a venit o delegaţie specială a Biroului Principal de Securitate al Reichului German.
SS-ştii intenţionau să elaboreze în comun cu conducerea bulgară măsuri privind deportarea evreilor în lagărele morţii. Planul lor a fost susţinut de câţiva membri ai guvernului bulgar. Dar, împotriva acestor planuri s-au declarat ferm bulgarii cu cele mai diferite convingeri politice, inclusiv deputaţi din majoritatea de guvernământ în Adunarea Naţională.
Ţarul Boris al III-lea l-a invitat pe ambasadorul german şi a declarat: "Evreii din ţara mea sunt cetăţenii ei şi orice atentat la libertatea lor este considerat o insultă la adresa bulgarilor". Iniţiatorul acestei mişcări de protest a fost biserica, a relatat directorul Institutului Cultural bulgar de la Moscova Buriana Angelakieva.
"Cunoaştem faptele eroice concr