Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea a vândut divizia Ramplast pe o sumă mult mai mică faţă de preţul minim cu care anunţase licitaţia.
Deşi în anunţ se preciza negru pe alb că preţul de pornire a licitaţiei cu strigare pentru vânzarea diviziei de profile PVC Ramplast este de cel puţin 6 milioane de euro fără TVA, Oltchim a acceptat să înstrăineze acest activ pentru doar 3,75 milioane euro, fără TVA.
Captivă în lohn
De altfel, nici firma câştigătoare nu este o surpriză, fiind singura care se arătase interesată de preluarea Ramplast şi, de altfel, unicul participant la licitaţie. Este vorba despre Dynamic Selling Group din Galaţi, societate pentru care Ramplast produce în lohn de ani buni profile din PVC destinate fabricaţiei de ferestre şi uşi.
Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a declarat pentru EvZ că "per total, până la finele perioadei contractuale, suma va ajunge la aproximativ 7 milioane de euro". Însă, în această sumă intră şi achitarea unei datorii comerciale pe care Dynamic o are la Ramplast, de circa 2 milioane euro, pe care oricum firma din Galaţi trebuia să o plătească. Potrivit lui Piperea, câştigătorul are termen să dea banii în şase luni.
Schimb de garanţii
Pe de altă parte, Oltchim miza foarte mult pe fondurile obţinute din vânzarea Ramplast pentru a-şi finanţa activitatea curentă până la privatizare, preconizată pentru finele anului. Situaţia se complică şi mai mult întrucât nici pe această sumă societatea de stat nu poate miza cu certitudine. Aceasta, deoarece bunurile Ramplast sunt gajate în favoarea unui offshore din Cipru, care, după ce iniţial aprobase vânzarea Ramplast, acum se opune.
Potrivit informaţiilor EvZ, datoriile pentru care s-au gajat activele Ramplast se ridică la circa 4 milioane de euro. Administratorul Oltchim trebuie să ridice acest gaj până pe 18 octombrie, pentru ca tran