Cetăţenii, dar şi bugetul statului vor suporta cheltuieli mai mari şi pentru unele medicamente compensate, cu excepţia celor oferite gratuit de stat.
Urmare a deprecierii valutei în raport cu principalele monede, peste 2 700 de medicamente se vor scumpi cu până la 10 la sută, a decis săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii. Scumpirea va fi însă treptată, pe măsură ce se epuizează stocurile cu medicamentele la actualele preţuri. Aşa ar trebui să funcţioneze, în principiu. Dar cine controlează că se respectă regulile, că nu se vând medicamente cu preţ „vechi” la preţuri noi? Alla Ceapai relatează:
În lista celor peste 2 700 de denumiri de medicamente care ar urma să se scumpească figurează şi remediile la mare căutare cum ar fi Paracetamol, Valeriana şi Citramon de la unii producători. Medicamentele care costă până la 10 lei se vor scumpi cu cel mult 50 de bani, cele care costă în medie până la 50 de lei se vor scumpi cu 2-3 lei, iar cele mai scumpe preparate vor costa cu 10 la sută mai mult.
Cetăţenii, dar şi bugetul statului vor suporta cheltuieli mai mari şi pentru unele medicamente compensate, cu excepţia celor oferite gratuit de stat. Şefa de direcţie de la Agenţia Medicamentului, Angela Buzu spune că importatorii de medicamente au solicitat, aşa cum le permite legislaţia, majorarea preţurilor încă din luna aprilie, când au început fluctuaţiile valutare. Însă scumpirea ar urma să se producă cu un decalaj de o lună de la aprobare, din motive lesne de înţeles, spune Angela Buzu:
„Medicamentele se vor scumpi atunci când în ţară vor fi importate loturi noi de medicamente. Preţurile medicamentelor existente în farmacii şi la depozite nu vor fi modificate.”
Angela Buzu exclude posibilitatea că unii manageri de farmacii să recurgă la scumpirea medicamentelor înainte de epuizarea stocurilor existente:
@N