Administrarea de bacterii intestinale bune, numite şi probiotice, i-ar putea ajuta pe bebeluşi să nu mai sufere de pe urma colicilor, susţine un nou studiu, însă oamenii de ştiinţă rămân rezervaţi.
„Există unele avantaje oferite de probiotice în tratamentul colicilor, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a fi siguri“, declară pentru „Reuters“ medicul Valerie Sung, care a condus studiul despre efectul probioticelor în viaţa bebeluşilor. „Aşa că, din nefericire, părinţii nu ar trebui să sară ca arşi şi să le administreze probiotice copiilor“, adaugă dr. Sung, care este afiliată Universităţii din Melbourne, Australia.
Ce sunt colicii şi de ce s-au gândit cercetătorii la probiotice
Unul din cinci copii mai mici de trei luni este afectat de colici. Atunci când persistă peste vârsta de trei luni, colicii sunt asociaţi cu apariţia alergiilor şi chiar, mai târziu, cu probleme mintale. Deşi colicii sunt o problemă comună, nu există tratamente cunoscute. Singurul lucru care se poate face pentru bebeluşi este să fie consultaţi de un medic, pentru ca plânsul să nu fie un semn al altei probleme de sănătate.
Unele studii au descoperit diferenţe între bacteriile care trăiesc în stomacul bebeluşilor cu colici şi cele de la copiii fără colici. Aceste diferenţe pot cauza gaze, balonare şi disconfort. Aşa că cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva probioticele şi schimbarea echilibrului bacteriilor din stomac pot ameliora aceste simptome. Bacteriile bune au adus beneficii sănătăţii şi în alte cazuri, cum ar fi reducerea inflamaţiilor şi întărirea intestinului subţire.
Ce spune noul studiu
Dr. Sung şi colegii săi au analizat date din 12 studii anterioare. În cadrul fiecăruia dintre aceste studii, s-au luat în calcul 1.825 de bebeluşi mai mici de trei luni, cărora li s-au administrat probiotice, un placeb