Monumentul amplasat în 1763 pe locul altarului vechii biserici franciscane Sfânta Ecaterina, a ajuns într-un cimitir peste exact 200 de ani. Acum ar putea avea o soartă mai bună
Salvarea şi restaurarea celei mai vechi statui din Timişoara, care îl reprezintă pe Sfântului Ioan Nepomuk, s-a dovedit de bun augur. Acesta a schimbat practic faţa parcului bisericii Millenium, din cartierul Fabric. Aduce un aer occidental şi este numai bun de inclus în itinerariile turistice ale oraşului.
Un alt monument important de for public din Timişoara se află încă într-un cimitir. Obeliscul Sfânta Ecaterina, realizat în anul 1763, a ajuns în Cimitirul Eroilor în anul 1963.
În spatele acestui monument se află povestea biserici şi mănăstirii franciscane Sfânta Ecaterina din Timişoara, ridicată în evul mediu (în 1333, pe vremea Regelui Carol Robert de Anjou), în cartierul Palanca Mică.
Biserica franciscană Sf.Ecaterina în 1750
Această biserică s-a păstrat şi în perioada ocupaţiei Otomane, dar din cauza deteriorării a fost reconstruită apoi în Palanca Mare pe vremea administraţiei Habsburgice (în 1717).
A fost dărâmată din nou când s-a început construcţia zidurilor noii cetăţi (în 1757), franciscanii primind un loc pentru biserică în Cetate (pe actuala strada Bolyai Janos).
Obeliscul a fost ridicat la mijlocul secolului al XVIII-lea (în 1763), pe locul Bisericii Sfânta Ecaterina, care s-a aflat în zona dintre Poşta Mare şi Liceul Pedagogic.
“Obleiscul a fost montat chiar pe locul unde a fost altarul bisericii Sfânta Ecaterina şi unde au fost înmormântaţi preoţii franciscani. A stat în câmp timp de 50 de ani. În 1902 s-a construit acolo Liceul Pedagogic Carmen Sylva. Monumentul a stat în faţa liceului până în 1933. S-a aflat mult timp chiar lângă bariera de la noua linie ferată Timişoara-O