Anul acesta, 2013, s-au împlinit 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milan (313), cel care – pentru prima dată în istoria omenirii – a acordat în mod manifest Dreptul la religie, şi, ipso facto, la libertatea religioasă a tuturor oamenilor, indiferent de convingerea lor religioasă sau filosofică, de originea lor etnică sau starea lor social-politică.
În România, acest moment aniversar a fost evocat cu prilejul unor întruniri ştiinţifice (Congrese, Simpozioane, Conferinţe etc.). Întrunirea lor a fost însă în mare parte datorată acţiunii iniţiată de Patriarhia Română, recte de Părintele Patriarh Daniel, care a dispus ca acest an să fie dedicat evocării aniversării celor 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milan, întrucât acesta a avut un impact benefic şi în spaţiul danubiano-pontico-carpatin în care trăieşte astăzi poporul român.
În cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, la iniţiativa prorectorului cu relaţiile ei externe, I.P.S. Sa, Prof. Univ. Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, s-a desfăşurat deja un Congres ştiinţific în zilele de 16-17 mai a. c., la care au participat cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie. Comunicările lor ştiinţifice urmează să fie publicate în Revista Arhiepiscopiei Tomisului („Sfântul Apostol Andrei”).
În ziua de 10 octombrie 2013, în Aula Bibliotecii Universităţii Ovidius din Constanţa se vor desfăşura lucrările Congresului internaţional organizat de Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-Canonice al Celor Trei Religii Monoteiste (C.R.M.) al Universităţii Ovidius din Constanţa, sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (A.O.S.P.R.), în parteneriat cu trei prestigioase Universităţi din străinătate, şi anume, Universitatea din Silesia/Katowice (Polonia), Ivane Javakhishvili din Tbilisi (Georgia) şi Universitatea Pontificală Ioan Pau