Subfinanţarea sistemului medical dă temeri cadrelor medicale. Zeci de medici, asistenţi, brancardieri şi infirmiere din patru secţii ale Spitalului Municipal au desfăşurat miercuri dimineaţă un protest spontan, la Spitalul TBC, temându-se că vor rămâne fără sporurile de periculozitate.
"Am făcut un protest spontan la care au participat aproximativ 100 de persoane, din toate categoriile de personal, de la medici până la brancardieri, pentru că ieri (n.r. - marţi), în şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, am fost anunţaţi că, din cauza lipsei de bani, adică a faptului că CAS nu asigură fonduri pentru activitatea din luna noiembrie, conducerea unităţii ar putea decide reducerea sporurilor", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre protestatari, Sorin Crăciun, preşedintele Sindicatului Sanitas Bihor, ce include personalul medico-sanitar mediu.
Potrivit acestuia, conducerea Spitalului Municipal a luat în calcul reducerea sporurilor de periculozitate pentru personalul secţiei de Pneumoftiziologie (TBC) de la 85% la 50% din salariul de bază, pentru personalul secţiei de Psihiatrie de la 75% la 50%, pentru cel de la Infecţioase (HIV-SIDA) de la 50% la 25%, iar pentru personalul de la Anatomie patologică de la 85% la 50%.
"Spitalul are deja un deficit de 1,5 milioane lei, pentru că am tratat mai multe cazuri decât ne-a decontat CAS, iar dacă situaţia nu va fi remediată, reducerile salariale ar urma să intre în vigoare imediat după următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al unităţii", a mai spus liderul sindical de la Sanitas.
Crăciun a afirmat că o alternativă propusă de conducerea Spitalului Municipal la reducerea sporurilor ar fi "tăierea completă a tichetelor de masă" ori reducerea cheltuielilor de achiziţii pentru materiale şi medicamente, "ceea ce ar dăuna pacienţilor".
În fine, liderul Sanitas consideră că,