Preşedintele uneia dintre asocierile internaţionale de medici europeni vorbeşte despre cum sunt văzuţi în afară doctorii români şi despre ce ar putea face România pentru a şi-i aduce acasă pe specialiştii emigraţi.
Criza economică a atins şi sistemul medical, nu doar în România, ci pe întregul continent, explică Federico Venuta, preşedintele Societăţii Europene de Chirurgie Toracică (ESTS). Acesta a ajuns la Cluj pentru o conferinţă internaţională în domeniu, organizată de conducerea secţiei de chirurgie toracică de la spitalul Leon Daniello.
Organizarea medicilor într-o reţea internaţională este gândită pentru a îmbunătăţi performaneţele fiecăreia dintre ţările integrate şi a intermedia schimbul de informaţii între cei care practică aceeaşi specialitate, explică reprezentanţii asociaţiei internaţionale. Cunoscuţi datorită acestor schimburi internaţionale, dar şi prin munca celor emigraţi, medicii români sunt apreciaţi în afara graniţelor ţării, fiind consideraţi la acelaşi nivel de expertiză cu specialiştii din Vest, apreciază profesorul Venuta. „Există programe de educaţie, la care vin inclusiv medici români, în Franţa şi în Turcia, la care participă tineri chirurgi, dar şi oameni cu experienţă, pentru a-şi reîmprospăta cunoştinţele. Nu suntem niciodată atoateştiuturi, învăţăm pe tot parcursul carierei. Procedurile se îmbunătăţesc, tehnologia evoluează, iar noi trebuie să ne menţinem la curent cu ceea ce se întâmplă. Experienţa internaţională şi cooperearea sunt cruciale în acest context", a subliniat Venuta.
România medicală e afectată de aceleaşi probleme ca restul ţărilor de pe continent, remarcă preşedintele ESTS. „Cu excepţia poate a Germaniei, care este cea mai bogată ţară a UE, putem vorbi de aceleaşi probleme peste tot, sunt probleme cu care au de-a face şi alte ţări de pe continent. Criza economică din întreaga Europă afectează şi dome