Imigranţii din Rusia (printre care sunt şi cetăţenii Republicii Moldova) nu au dreptul să activeze în sfera comerţului, deoarece au mari probleme la capitolul igienă. Declaraţia aparţine şefului comitetului pentru securitate din Duma de Stat a Rusiei, Irina Iarovaia. Aceasta a propus, în legislativul rusesc, revenirea la aşa-numita cotă zero pentru cetăţenii străini, în anumite domenii, între care şi comerţul cu amănuntul.
După părerea sa, astfel ei vor favoriza munca cetăţenilor ruşi şi vor micşora numărul de imigranţi, din cauza cărora proprietarii de magazine nu plătesc anumite contribuţii sociale. Aceasta susţine că o problemă ar fi faptul că nu se poate verifica dacă aceştia au trecut examenul medical sau nu.
De acord cu aceste afirmaţii a fost şi deputatul rus Mihail Starşinov, care a menţionat că locurile de muncă trebuie mai întâi să fie repartizate cetăţenilor Rusiei, şi abia apoi imigranţilor. "Astăzi, foarte des propunem să introducem diverse restricţii pentru imigranţii deja existenţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar astea sunt doar încercări de a combate consecinţele. Problema constă în faptul că noi nici nu cunoaştem cine sunt aceşti imigranţi. De aceea, este nevoie de a opri fluxul necontrolat de străini în ţara noastră", a menţionat Mihail Starşinov.
Totodată, acesta a mai spus că una dintre primele măsuri trebuie să fie introducerea permiselor de muncă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în Rusia se află circa 250.000 de emigranţi din Moldova. Potrivit părţii ruse, numărul muncitorilor moldoveni în Rusia depăşeşte însă 500.000.
Zvonuri despre ambasadorul Rusiei
Presa din Rusia scrie că relaţiile dintre ţara lor şi Republica Moldova continuă să se înrăutăţească. Mijloacele de informare ruseşti susţin că ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farid Muhametşin, a fost rechemat acasă înainte de termen. Ana Taban, pu