Caracteristică adolescentelor, aceasta este o tulburare de alimentaţie gravă, care semnalează prezenţa unor probleme psihologice importante.
"Tinerele care prezintă această tulburare înregistrează valori extrem de scăzute ale stimei de sine, care modifică modul în care propriul corp este perceput, conducând la trăirea unor sentimente de neacceptare, de respingere, de vină şi chiar de ruşine, faţă de caracteristici fizice. Aceste fete cred că sunt neatractive, deşi cei din jur le văd că pe nişte persoane cu o greutate normală. Este prezent, de asemenea, şi un control scăzut al impulsurilor. De aceea, în mod repetat se lasă pradă unor episoade în care nu pot controla ingestia de alimente", explică psihologul Cristina Ciuluvică.
Specialistul mai spune că "ingerarea unei cantităţi exagerate de alimente este urmată de sentimente de o tensiune nervoasă datorată mai ales sentimentului de vină. Pentru a diminua tensiunea şi a regla într-un fel vina, tânăra recurge la vomă sau purgative şi astfel ciclul se reia".
Două tipuri
Psihologul subliniază că trebuie făcută neapărat diferenţa între prezenţa bolii şi prezenţa doar a unor comportamente prin care tinerele adolescente încearcă să-şi menţină greutatea în anumite limite recurgând în mod ocazional la procedee prin care îşi provoacă vomă sau la utilizarea laxativelor sau a diureticelor prin care elimină lichidele sau alimentele deja digerate. Bulimia nervoasă este o boală şi trebuie tratată. Regimul alimentar nu este suficient, întrucât nu doar schemele mentale referitoare la alimentaţie şi anumite credinţe despre alimente sunt afectate, ci şi procese personale mult mai profunde: emoţionale, cognitive, sociale. Este nevoie să fie diagnosticată şi persoana trebuie convinsă să accepte un ajutor.
Există două tipuri de bulimici. Cei care îşi autoinduc vărsătură sau folosesc laxative, diuretice sau clism