În România, ideea de dietă personalizată sau de colaborare cu un medic nutriţionist este încă în dezvoltare, iar cele mai multe persoane cu probleme de greutate apelează la diete populare pe internet sau la medicamente şi suplimente luate fără nici un fel de monitorizare.
“Ideea de colaborare cu medicul este mai greu acceptată de către pacient, care se aşteaptă de cele mai multe ori să primească un set de reguli rigide, cu un meniu monoton, repetitiv, contra unei sume substanţiale de bani. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar aşa, întrucât el poate fi parte activă a dietei sale, contribuind la deciderea strategiilor de slăbire, ajutând medicul să înţelegă care sunt greşelile cele mai frecvente pe care le face şi primind ulterior noţiuni despre ce ar însemna un stil de viaţă sănătos, dar adaptat lui, vieţii, programului, posibilităţilor, afecţiunilor şi nu în ultimul rând, preferinţelor lui”, declară Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.
“Cred că din comoditate sau din lipsă de informaţie oamenii apelează la o dietă sau altă, fără a-şi cunoaşte propriul corp, fără a şti dacă acea dietă e potrivită sau nu pentru ei. E mult mai uşor să găseşti pe Internet o dietă şi să o aplici decât să faci o vizită la nutriţionist, unde mai trebuie să şi plăteşti consultaţia. Însă efectele adoptării unor diete nepotrivite nu intarzaie să apară, mai devreme sau mai târziu”, avertizează Alexandra Iliuţă, trainer şi consultant de sănătate.
“Dietetică poate fi privită şi ca o afacere, fiind destul de profitabilă, dar din punctul meu de vedere, satisfacţia de a ajuta un pacient să scadă în greutate, de a-i modifica stilul de viaţă şi de a-l face să se poată privi din nou în oglindă cu admiraţie, ar trebui să primeze pentru un medic“, spune Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.
Riscurile dietelor populare
Nutriţioniştii avertizează că dietele populare nu beneficiază