Beijingul şi Tokyo, cei mai mari creditori străini ai Statelor Unite ale Americii, avertizează Washingtonul să rezolve blocajul bugetar şi să evite intrarea în incapacitate de plată anunţată pentru 17 octombrie.
Pe măsură ce se apropie data la care Washington va trebui să aleagă între mizele politice şi falimentul suveran, guvernele străine care au împrumutat Statele Unite ale Americii (SUA) şi au acum de recuperat datorii în valoare de mii de miliarde de dolari de la acestea devin tot mai neliniştite.
Valoarea datoriei publice a americanilor se ridică, în prezent, la puţin sub 16.700 de miliarde de dolari, nivel ce va fi atins la 17 octombrie. Din acel moment, SUA nu se mai pot împrumuta fără a încălca prevederile Constituţiei.
Luptele politice din Congres pe marginea bugetului federal pentru următorul an fiscal ameninţă însă să blocheze orice iniţiativă de majorare a acestui prag, proces care, în mod normal, este doar o formalitate. Însă în contextul în care republicanii şi democraţii nu au reuşit încă să ajungă la un compromis pentru buget, iar de o săptămână guvernul federal american se află în şomaj tehnic, ridicarea limitei constituţionale a datoriei a devenit o miză în jocul politic dintre cele două partide.
Avertismente în serie
Rând pe rând, Wall Street-ul şi guvernele străine au avertizat Washingtonul cu privire la consecinţele mondiale pe care le-ar avea intrarea în incapacitate de plată a SUA. Acum însă, cele mai puternice voci care-i somează pe americani să găsească o soluţie înainte de 17 octombrie se aud de la Beijing şi Tokyo, capitalele ţărilor care au împrumutat cel mai mult Statele Unite.
„SUA trebuie să evite situaţia în care nu mai pot plăti, iar ratingul său AAA (cel mai bun posibil acordat de agenţiile de evaluare financiară – n.r.) se prăbuşeşte dintr-odată. SUA trebuie să fie complet conştiente că, dacă se