Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea are în evidență, la această dată, 8038 de șomeri. Potrivit informațiilor transmise de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, 1942 dintre aceștia sunt indemnizați, în timp ce 6096 au ieșit din perioada de acordare a indemnizației de șomaj. Ponderea celor înregistrați ca fiind fără loc de muncă o constituie persoanele cu studii primare, gimnaziale sau profesionale, în această categorie fiind incluși 5786 de șomeri vrânceni. Alți 1805 au studii liceale, în timp ce 447 au terminat o facultate. „Pentru perioada următoare, la AJOFM Vrancea nu s-au anunțat disponibilizări”, a declarat Daniela Brihoianu.
Potrivit legislației în vigoare, șomerul este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este în căutarea unui loc de muncă și are vârsta de la 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; este aptă din punct de vedere fizic și psihic pentru prestarea unei munci; nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât indicatorul social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (adică 500 de lei în prezent); este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă. Șomer înregistrat este persoana care îndeplinește cumulativ condițiile amintite și se înregistrează la AJOFM în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în vederea obținerii unui loc de muncă.
Pentru a beneficia de indemnizație de șomaj, șomerul trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii și să nu obțină venituri sau să obțină, din activități autorizate, venituri de maxim 500 lei. Totodată, pentru a primi indemnizație, șomerul nu trebuie să se afle în situația de a îndeplini