Tehnic vorbind, un bozon este o particulă subatomică (elementară sau compusă) care se supune statisticii Bose-Einstein. V-aţi lămurit acum? Vă este clar despre ce este vorba în definiţie? Dacă da, atunci sunt un un om fericit. Cititorul meu este cu mult mai deştept decât mine!
Mă gândesc că poate ar fi ceva mai bine dacă aş abandona tehnicalitatea, şi aş apela la o definire prin contrast. Sunt sigur că aţi auzit de electroni şi că mai ţineţi minte, de la orele de fizică de la liceu, că în jurul unui nucleu nu pot exista doi electroni care să posede aceleaşi numere cuantice. Acesta este principiul de excluziune al lui Pauli. Particulele subatomice care au această proprietate se numesc fermioni, iar electronul este una dintre ele. (Tehnic vorbind, fermionii se supun statisticii Fermi-Dirac.) Spre deosebire de fermioni, bozonii nu se supun principiului de excluziune al lui Pauli (ei se supun statisticii Bose-Einstein). Vreţi un exemplu de bozon? Fotonul este un bozon.
Mai există încă o diferenţă majoră între bozoni şi fermioni. Există un parametru cuantic, o caracteristică a particulelor elementare, care poartă numele de spin. Ei bine, spinul bozonilor este un număr întreg, în timp ce spinul fermionilor este un număr semiîntreg (pentru a vă încurca şi mai tare: bozonul Higgs are spinul egal cu zero, în timp ce ceilalţi bozoni au spinul egal cu 1).
Şi mai există o diferenţă majoră între bozoni şi femioni. Fermionii sunt asociaţi materiei (electroni, protoni, neutroni), în timp ce majoritatea bozonilor sunt purtători de forţe fundamentale.
Citiţi mai mult pe site-ul Ştiinţă&Tehnică.