Începând cu anul următor, programul naţional de oncologie ar putea acoperi de la screening pentru pacienţii cu risc şi tratament, până la servicii paliative, în cazurile în care nu mai sunt şanse de vindecare. Anunţul a fost făcut, astăzi, în Parlament, de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană.
În România, cancerul este o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de deces. Dacă pentru unele cancere nu se poate face decât foarte puţin, pentru cancerul de sân există soluţii de prevenire şi tratament. Cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal sunt cancere prevenibile.
„Aici se poate face mult mai mult decât în situaţia altor cancere, în care, din păcate, nu ai decât nişte soluţii de tratament şi nişte soluţii paliative. Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul ca pentru anul următor Programul naţional de oncologie să devină primul program comprehensiv din România. Un program care să preia pacientul de la starea de risc oferind screening organizat până la vindecarea acestei boli sau în cazurile în care nu este posibil acest lucru, paliaţie”, a declarat secretarul de stat Adrian Pană.
Oficialul a salutat iniţiativa deputaţilor Mircea Roşca şi Graţiela Gavrilescu şi a senatorului Ion Luchian, de la PNL, de modificare şi completare a Legii Sănătăţii, astfel încât în rândul serviciilor medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie incluse şi costurile protezelor mamare pentru reconstrucţia sânului, ca urmare a unei afecţiuni oncologice.
„Cred că este de datoria Parlamentului şi a parlamentarilor să vină cu aceste iniţiative, noi, cei din zona executivă MS, CNAS, să evaluăm impactul asupra sănătăţii, în cazul MS asupra bugetului şi să fundamentăm un punct de vedere pe această iniţiativă legislativă”.
În toate ţările europene, practica reconstrucţiei mamare a devenit deja una