Condamnarea opozantului rus Mihail Kosenko, care a participat la protestele violente din mai 2012 împotriva preşedintelui Vladimir Putin, la un tratament forţat într-un spital de psihiatrie a provocat, ieri, reacţii puternice la Moscova, unele voci denunţând revenirea la psihiatria punitivă practicată în epoca sovietică.
„Sunt nişte criminali! Aceasta este restaurarea persecuţiilor psihiatrice care au fost practicate în URSS în anii '60-'70“, a declarat pentru AFP opozanta şi fosta disidentă Liudmila Alekseeva.
„Institutul de psihiatrie Serbski a răspuns unei comenzi politice stabilind un diagnostic care contrazice diagnosticul cu care Kosenko trăieşte de ani de zile, cu aceeaşi lipsă de onestitate ca şi colegii lor din epoca sovietică“, a estimat Natalia Gorbanevskaia, care a fost internată timp de doi ani într-un spital de psihiatrie în 1968 pentru că a manifestat în Piaţa Roşie împotriva intervenţiei sovietice în Cehoslovacia.
Kosenko, supus unui tratament pe bază de antidepresive de ani de zile, fără spitalizare, suferă de „tulburări neurologice grave“ şi prezintă „un pericol pentru sine şi pentru alte persoane“, potrivit experţilor de la Institutul de psihiatrie Serbski din Moscova.
Expertiza a durat câteva zeci de minute, a relatat Mihail Kosenko săptămânalului de opoziţie New Times, citat de AFP. Este vorba de acelaşi Institut Serbski care, în epocă, realiza „expertise“ ale disidenţilor sovietici, trimiţându-i în spitale, unde aceştia erau supuşi unor tratamente chimice destinate distrugerii personalităţii lor.
„Acesta este primul pas spre revenirea la o psihiatrie punitivă. Totul depinde acum de care va fi reacţia în Rusia şi în străinătate“, a declarat fosta disidentă Gorbanevskaia.
Îngrijorarea provocată de condamnarea lui Mihail Kosenko este amplificată de faptul că şi alţi opoza