Ministerul Sănătăţii a scos şi anul acesta mii de locuri şi posturi la examenul de rezidenţiat din 2013. Absolvenţii de Medicină aleg însă să-şi continue studiile în străinătate. Motivul: salariile mici şi birocraţia.
A fi medic rezident în România nu este tocmai simplu. Nu din cauza programei sau a modului în care sunt pregătiţi absolvenţii de medicină, ci din cauza condiţiilor din spitale şi a salariilor mici. Rezidentul câştigă 870 de lei la început, după şase ani de pregătire universitară.
Totul culminează cu un examen grilă, cu bibliografie unică, contestată pentru „greşelile flagrante“ de traducere pe care le conţine. Anul acesta, concursul naţional de rezidenţiat este programat pe 17 noiembrie şi, spun specialiştii, va aduna cel puţin la fel de mulţi candidaţi ca şi în anii precedenţi – peste 5.000.
De obicei, jumătate rămân pe dinafară şi optează pentru alte meserii. Cealaltă jumătate se pierde şi ea de-a lungul celor 4-5 ani de rezidenţiat: unii pleacă imediat după terminarea facultăţii, alţii pleacă în timpul rezidenţiatului, ceilalţi pleacă după.
Şi, în ciuda protestelor făcute în ultimele săptămâni de puţinii rezidenţi care încă îşi mai doresc să profeseze în România, Ministerul Sănătăţii a centrat mingea în curtea Finanţelor, care nu a dat până acum niciun răspuns protestatarilor.
3.000 de locuri la rezidenţiat în 2013
În tot acest timp, aproape 3.000 de locuri şi la fel de multe posturi au fost scoase la concursul de rezidenţiat, acestea din urmă fiind concentrate în spitalele mici, orăşeneşti. Aici ajung mii de medici rezidenţi prost plătiţi care într-un final, decid să plece în străinătate pentru că din punctul lor de vedere acest lucru este singura alternativă viabilă pentru ceea ce ei numesc „un trai decent“.
Lucrează pe 1.600 de lei, deşi putea primi 3.500 de euro
Ancuţa Pop-Coman este unul din