Trimis în judecată, social-democratul Liviu Dragnea nu dă nici un semn că ar vrea să plece din Guvern şi din conducerea PSD. La rândul său, liberalul Varujan Vosganian a renunţat la funcţia de ministru, dar nu şi la cele de senator şi de vicepreşedinte al PNL. Cazurile celor doi nu sunt însă singulare. Toate partidele politice au în prima linie mai multe personaje trimise în judecată sau urmărite penal.
În afara mai recentelor cazuri ale lui Liviu Dragnea şi Varujan Vosganian, merită subliniat cel al lui Adrian Năstase, pentru care social-democraţii păstrează funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. „Funcţia i-a aparţinut domnului Adrian Năstase şi nu facem alegeri pentru această funcţie până când domnul Năstase va avea din nou drepturile electorale şi va putea candida din nou“, a explicat şeful PSD, Victor Ponta. În plus, acesta a arătat că, de acum înainte, Năstase va fi invitat permanent la şedinţele Biroului Naţional al PSD, alături de ceilalţi foşti preşedinţi ai partidului.
Toate formaţiunile politice - fie ele la putere, fie în opoziţie - au însă oameni cu probleme de integritate care nu numai că nu au fost sancţionaţi şi forţaţi să facă un pas în spate, dar chiar au fost reconfirmaţi în funcţii de conducere la nivel local şi central.
Sociologul Mircea Kivu consideră că se întâmplă acest lucru deoarece electoratul nu sancţionează partidele care menţin în prima linie politicieni cu probleme de integritate. „Electoratul ar trebui să sancţioneze astfel de gesturi şi, atunci, partidele nu şi-ar mai putea permite“, explică Kivu, arătând că o parte dintre alegători merg pe ideea „acesta e hoţ, dar măcar e deştept“. „Partidele se gândesc că, pentru electoratul lor, personajele respective, deşi condamnate sau trimise în judecată, reprezintă încă un capital electoral. Să ne amintim că Adrian Năstase a fost ales cu o majoritate foarte ma