Tot aud mereu pe la intalnirile literare de marii scriitori pe care i-a dat Braila si observ cu stupoare ca de fapt nici unul din ei nu a fost brailean 100%. Nu a trait aici, nu a creat aici si de cele mai multe ori nu s-a nascut aici.
Sa ii luam pe rand sa vedem. Panait Istrati s-a nascut in Baligosi si facut scoala la Baldovinesti. De unde atunci asumarea lui ca fiu al orasului nu stiu. Ca a locuit pe la un unchi si ca are o casa memoriala falsa in Braila tine doar de istoric si nu de realitatea sa literara. A scris cel mai mult si cel mai bine la Paris in fanceza!
Panait Cerna s-a nascut in judetul Tulcea in actuala comuna Cerna. A trait putin in Braila dar nu s-a asumat niciodata ca brailean. Din dorinta de a creste "cultural" a devenit si el "fiul al orasului". Prostii.
Fanus Neagu e nascut in fostul judet Ramnic deci e ramnicean dupa loc. Acum Gradistea de Sus e in judetul Braila deci ar fi cum el se recunostea drept brailean dar sa il asumi drept "fiu al orasului Braila" e iara cale lunga. Plus ca Fanus a scris cel mai mult acolo unde a locuit anume in Bucuresti nicidecum in orasul Braila.
Perpessicius a trait si a scris la Bucuresti unde a locuit inca din timpul facutatii. Atunci cum e el fiu al Brailei? Poate doar unul vitreg. Putem continua asa cu Petre Andrei, fratii Bacalbasa, Mihail Sebastian, Ilarie Voronca, Mihu Dragomir si multi altii.
Intreb de ce Braila e asa vitrega cu fii sai, asumati sau adoptati, incat acestia pentru a deveni mari in literatura au trebuit sa plece din ea dar sa traiasca mereu cu nostalgia ei? Oare de ce Braila nu a fost capabila sa dea un nume greu in literatura romana care sa se nasca, traiasca si sa moara pe meleagurile ei. Avem un oras de cateva sute de ani si nici un nume in literatura 100% brailean.
Asta e dureroasa intrebare!
Tot aud mereu pe la i